Fair Trade International ODD Diabetes Liga Prix Juste Producteur

Fruit At Work behaalt het X² Genderequivalent approved enterprise Certificaat.

Duurzaam ondernemen mag geen windowdressing zijn.

Odoo • Image and Text

Duurzaam ondernemen stopt niet na het behalen van een certificaat, het is een continu evoluerende manier van werken. Nieuw ondernemerschap, in tijden als vandaag durven inzetten op ecologie en duurzaamheid kan alleen maar op onze volle 100% steun rekenen.

Aan alle collega-ondernemers, kies voor duurzame oplossingen in jullie processen. Op lange termijn zullen we zo aan het langste eind trekken en de toekomst voor de volgende generaties verzekeren!

Lees hieronder het verhaal van Luc Jordens, hij startte met een volledig elektrische koerierdienst en bezorgt nu fruit van Fruit At Work zonder CO2-uitstoot! Alle succes aan Luc & Green Delivery! 

Youri Aerts - General Manager Fruit At Work

Start-up bezorgt fruit van Fruit At Work zonder CO2-uitstoot

Pakjes bezorgen zonder CO2-uitstoot, het kan. Limburger Luc Jordens is in Pelt gestart met een koerierdienst die pakjes levert met volledig elektrische bestelwagens. “Iedereen die iets kan doen voor het klimaat, moet dat ook doen”, aldus Jordens.

De stormachtige groei van de interneteconomie heeft gezorgd voor een af en aan rijden van bestelwagens, doorgaans aangedreven door een dieselmotor. Hoewel niet zeker is dat het zoveel beter zou zijn als we voor dezelfde spullen zelf naar een winkel zouden rijden, is de CO2-impact van de e-commerce aanzienlijk.

De Noord-Limburgse ondernemer Luc Jordens (44) vindt dat het anders moet, en kan. Het resultaat is de start-up Green Delivery, een koerierbedrijf dat pakjes levert met volledig elektrische bestelwagens die met zonne-energie worden opgeladen.

Jordens, die ervaring heeft in het transport, was er van bij het begin van overtuigd dat hij de pakjes niet zou leveren met een bestelwagen met een dieselmotor. “Daar zit geen toekomst in”, vindt Jordens. “In de strijd tegen de opwarming van het klimaat zal ook de e-commerce de uitstoot van CO2 moeten beperken.”

Meizame start

Luc Jordens bezorgde enkele weken geleden zijn eerste pakjes. In opdracht van Fruit At Work belevert hij klanten in het noorden van de provincie. Met een rijbereik van 300 kilometer tussen laadbeurten lukt dat perfect. De start ging nochtans niet over rozen. Ook Luc Jordens was het slachtoffer van de wereldwijde chipcrisis. “De eerste bestelwagen werd in januari besteld, maar is pas nu geleverd.”

De start-up mikt in eerste instantie op klanten in de brede regio. “Ik kocht een tijdje geleden iets op het internet”, vertelt Jordens. “Bleek dat het product in vogelvlucht op 800 meter van bij ons thuis werd geproduceerd. Vervolgens werd het vervoerd naar een distributiecentrum in Luik en daarna terug naar Noord-Limburg. Misschien moeten bedrijven hun goederenstromen eens onder de loep leggen.”

Duurzaamheid

Aan belangstelling ontbreekt het niet, vooral van bedrijven die van duurzaamheid een prioriteit maken. Inmiddels nam Luc Jordens zijn eerste werknemer in dienst en is een tweede bestelwagen onderweg. “Pakjes leveren met elektrische voertuigen kost voorlopig nog zo’n 10 tot 15 procent meer dan op de gewone manier.” Dat is allicht tijdelijk. Jordens schat dat zijn e-bestelwagen per gereden kilometer een derde kost van een diesel. Dat compenseert voor een deel de hogere aankoopprijs.

Verwacht wordt dat in de toekomst steeds meer pakjes bezorgd zullen worden met elektrische bestelwagens. Pakjesbedrijven zijn volop bezig met de transitie naar ecologisch transport. Bedrijven als CityDepot en DHL zetten in op elektrisch transport, bpost bestelt ruim 1.200 elektrische bestelwagens. De online supermarkt Hopr levert boodschappen met een elektrische bestelwagen.

Green Delivery vond een thuishaven op het bedrijvenpark Noorderlicht in Pelt bij de technische dienstverlener Euroquip, die onlangs startte met een afdeling laadkabels voor elektrische voertuigen. “We kunnen toch geen laadkabels leveren met een diesel”, aldus zaakvoerder Stephan Vandebeeck, die de beginnende onderneming graag een handje helpt.


Bron: Het belang van Limburg