Fair Trade International SDG's Diabetes Liga Prix Juste Producteur

Ontdek Fairtrade gecertificeerd fruit bij Fruit At Work

Wie Fruit At Work zegt, zegt Fairtrade, ofwel: eerlijke handel. Om onze fruitboxen te vullen met (h)eerlijk fruit, werken we zoveel mogelijk met boeren van bij ons. Waarom? Door ons nauwe contact met onze vaste fruittelers, kunnen we op elk moment eens binnenspringen om te checken hoe het gaat met boer en arbeiders. Natuurlijk is dee persoonlijke controle niet mogelijk bij elk soort fruit, zo komen bijvoorbeeld onze Fairtrade-bananen van wat verder. Toch garanderen we die (h)eerlijkheid, dankzij het Fairtrade-label! Wat dat juist inhoudt? Ontdek het hieronder.

Een gezonde dosis (h)eerlijkheid!

Odoo • Image and Text

Het Fairtrade-label ziet erop toe dat producenten in het Zuiden (Afrika, Azië en Zuid-Amerika) een eerlijk inkomen krijgen. Een eerlijk inkomen garandeert dat producenten kunnen leven van hun werk en zelfs kunnen investeren in een duurzame toekomst. Eerlijkheid en vertrouwen zijn de twee basisprincipes van Fairtrade, maar ook van Fruit At Work. We staan stil bij de impact die de producten die we aanbieden, hebben op mens én milieu. 


Over fair ondernemen gesproken! Fairtrade werkt met een ATCB-principe: All that can be, must be Fairtrade. Wij geloven hier sterk in en gingen zelfs zo ver dat we onze hele fruitbox (als enige fruitleverancier in België!) Fairtrade konden laten certificeren. 

 

   Wist je dat..


  • zo een 93% van de Belgen vertrouwen heeft in het Fairtrade-label? 

  • meer dan 70% van de Belgen het Fairtrade-label meteen herkent? 

  • 69% van de Belgen bewust Fairtrade producten koopt? 

    De doelen van Fruit At Work en Fairtrade liggen nauw met elkaar verweven: eerlijke handel, een eerlijke beloning voor het harde werk van producenten en bijdragen aan een eerlijkere wereld.  “Door Fairtrade gecertificeerd te zijn, geven we de boer de prijs die hij verdient. Jullie kunnen dat ook doen, door te kiezen voor fruit van Fruit At Work!!” - Yannick Aerts


Waar strengheid de smaak van eerlijkheid versterkt

Net zoals wij onze lokale producenten in het oog houden, worden ook wij in het oog gehouden en regelmatig gecontroleerd! Logisch ook, want het Fairtrade-label is in de fruitsector erg gewild! 

FLOCERT, de certificeringsorganisatie voor Fairtrade, vertaalt de standaarden waarop ze ons controleren in een set van conformiteitscriteria die openbaar toegankelijk zijn. Het SCORE-controlesysteem (Strengthen the CORE) onderscheidt basiscriteria van ontwikkelingscriteria en hanteert een beoordelingsschaal van 1 tot 5 om de prestaties op het gebied van ontwikkelingscriteria te evalueren. Dit puntenstelsel zorgt voor meer transparantie en consistentie in de besluitvorming rond certificering.


Dat is niet alles! Fairtrade Belgium zorgt daarnaast nog voor éxtra controles. Er bestaat een online databank voor alle producten met het Fairtrade-label. In die databank dienen wij specifieke gegevens in te vullen van het product: de precieze samenstelling, de toeleveringsketen, … Noem maar op! Daarbovenop wordt er ook elk kwartaal een kwartaalaangifte verwacht.


Het Fairtrade-label verkrijgen is dus niet vanzelfsprekend, maar (volgens ons) het wel zeker waard, wetende dat je een positieve impact hebt op het leven van de producent. Werk jij ook mee aan die positieve impact? Begin dan alvast met een (h)eerlijke fruitbox!